Barel ropy WTI zlacnel o 79 centov na 104,70 USD

27.07.2013 Celý región

New York 27. júla (TASR) - Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa v piatok (26.7.) predával na záver obchodného dňa na newyorskej komoditnej burze po 104,70 USD (78,96 eura) a zlacnel o 79 centov. Barel severomorskej zmesi Brent v piatok zlacnel o 48 centov na 107,17 USD. Informovala agentúra Sin-chua.

Pokles ceny oboch hlavných druhov strategickej komodity súvisí s vývojom čínskej ekonomiky. Spotreba ropy v krajine s druhým najsilnejším hospodárstvom na svete tento mesiac klesá najvýraznejšie za posledných 11 mesiacov.

Čínska vláda vo štvrtok (25.7.) zverejnila plán odstránenia prebytočných kapacít v 19 odvetviach ekonomiky, vrátane oceliarstva, výroby hliníka, cementu, výroby medi a papiera. Investori sa obávajú, že reštrukturalizácia čínskeho hospodárstva povedie v budúcnosti k zníženiu spotreby motorovej nafty a benzínov a tým aj dovozu ropy do krajiny.

Údaje o vývoji americkej ekonomiky potvrdzujú, že sa najsilnejšie svetové hospodárstvo dostáva do správneho tempa. Index spotrebiteľskej dôvery dosiahol tento mesiac v Spojených štátoch 85,1 bodu a je najvyšší za posledných šesť rokov. V spoločnom vyhlásení o tom informovali v piatok Reuters a Michiganská univerzita.
 

Vyberte región